Vaje za čuječnost – 1. vaja

BREZPLAČNIH 7 vaj čuječnosti za več veselja in miru

1. POTOPITE SE V IZKUŠNJO POTI in POPOTOVANJA

»Potovanja so kraj, kjer se rojevajo misli. Ni veliko krajev, ki bi bolj spodbujala notranje monologe, kot so premikajoče se letalo, ladja ali vlak. Po nekaj urah zamišljenega sanjarjenja na vlaku se nam bo nemara zazdelo, kot da smo se v resnici vrnili k samim sebi – kot da smo po opravljeni poti bolj v stiku z lastnimi čustvi in uvidi, idejami, ki so pomembne za nas.«  Alain de Botton

Čuječnost bi lahko opisali kot prisotnost v trenutkih vašega življenja. Biti povsem prisoten/-na v TRENUTKU.

Je način, da na vaše platno življenja vnesete bolj intenzivne barve. Ko potujemo od točke A do točke B, pa naj gre za daljše potovanje ali pa zgolj za vsakodnevno vožnjo z avtomobilom ali kolesom, nam je dana priložnost za redek in dragocen čas, ko smo lahko sami s svojimi mislimi. Minljivost, ki je del poti in potovanja, ko nismo ne zares na enem kraju ne na drugem, nam daje zares posebno izkušnjo – trenutek miru in zasidranosti sredi gibanja in drvenja podob okrog nas.

V naslednjih dveh dneh med prevozi, premikanjem naokoli vklopite vse čute in bodite pozorni na stvari, ki jih običajno ne opazite. Osredotočite na zvoke okrog vas. In tudi v primeru, ko se vam v prometu dvigne pritisk, se osredotočite nanje in jih poskusite zaznavati zgolj kot »zvoke«. Bodite pozorna na misli, ki se morda pojavijo, a jim pustite, da gredo.

Kaj vse vidite? Kakšne barve, strukture predmetov? Če niste za volanom, se lahko morda poigrate tudi s tem, da zares ali v mislih izrišete predmete okrog vas. Če bi bil/-a slikar/-ka, kakšne barve bi morali vse uporabiti, da bi zajeli to, kar vidite? Ali pa, če bi morali sceno opisati prijatelju ali prijateljici, kaj vse bi ji povedali? Kakšna bi bila zgodba o vašem potovanju?

Lahko se vrnete tudi na prejšnji čut in se osredotočite zgolj na zvoke: zvok avtomobilov, prometa, glasov ljudi, petja ptic, brnenja motorjev ali ritem, ki ga lahko zaznate v slušalkah nekoga, ki sledi na avtobusu blizu vas.

Vabljeni ste, da mi na e-mail javite, kako vam je šlo, lahko pošljete fotografijo ali besedico o izkušnji in sledi naslednji izziv, ki v ospredje postavi naše telo!

Spodaj pa kot zanimivost še povezava do projekta, kjer se ulovi zvoke in trenutke mest:

City Sonic Ecology.com – Ljubljana

Se želite prepričati, ali je svetovanje primerno za vas?

Prijavite se na BREZPLAČEN 30-minutni razgovor v živo ali prek Skypea.