Vaje za čuječnost – 2. vaja

BREZPLAČNIH 7 vaj čuječnosti za več veselja in miru

Naša druga vaja vključuje zelo preprosto stvar – gremo na sprehod! Sprehajanje ima dobro dokumentirane pozitivne učinke. tako so se mnogi misleci in umetniki v preteklosti sprehajali s pravo vnemo in mnoga svoja dela pripisovali prav idejam, ki so se jim porajale med sprehajanjem.

Preden nadaljujemo, si lahko odgovorite še na vprašanje, kaj želite pridobiti iz tega tedna? Katere kvalitete si želite v življenju več?

Kaj vas je pritegnilo k sodelovanju?

Kaj je vaš veliki zakaj?

ČUJEČNOSTI SI ŽELIM V SVOJEM ŽIVLJENJU, ker… ___

Pa se vrnimo k sprehajanju. Na možganski in fiziološki ravni gre zahvala dobremu počutju po 30min-1h sprehajanja zaradi izločanja endorfinov, naravnih prenašalcev sporočil v živčevju, ki med drugim vplivajo tudi na naše razpoloženje. Pri tem pa je priporočljivo, da traja sprehod nekje eno uro, tako so tudi fiziološki učinki na vrhuncu.

Naslednji teden dni si torej poskusite vsak dan v svoj urnik vnesti pol urice do uro za sprehod. Preprost, kratek sprehod tekom dneva vam lahko pomaga urediti misli in naenkrat boste stvari videli jasneje.

Ko se odpravite v naravo ali v mesto, se sprehajajte z normalno hitrostjo. Dihajte na način, da se dih povezuje z ritmom gibanja. Pri tem naj sodelujejo tudi roke, ki naj nežno drsijo skozi zrak ob telesu – ne preveč naprej in nazaj, ravno dovolj, da lahko sprostite ramena in zanihate z rokami.

Tudi tokrat namenite pozornost okolici – opazite barvo neba,

vzorce, ki jih rišejo oblaki,

obliko dreves in listov,

barve vrat, avtomobilov in hiš.

Začutite svoja stopala, občutite jih, ko se dotaknejo tal, začutite težo rok, ko drsijo ob vašem telesu. Nato se sprehodite še po hrbtenici, jo vzravnajte in dvignite glavo medtem, ko hodite. Pozornost ohranjajte na vsem, kar vidite, kar lahko zavohate in kar slišite. Zavedajte se celotnega telesa in gibanja posameznih delov. Ostanite prisotni v trenutku.

Če povzamemo, imamo sedaj dve vaji, ki jih izvajamo vsak dan:

VAJA 1 – Vklopite vse čute med potovanji, prevozi, in   
VAJA 2 – Čuječe sprehajanje (30min do 1h) 

Vabljeni ste, da mi na e-mail javite, kako vam je šlo; izvajajte zdaj vsaj eno ali obe vaji teden dni in pošljite fotografijo ali besedo o izkušnji.

Se želite prepričati, ali je svetovanje primerno za vas?

Prijavite se na BREZPLAČEN 30-minutni razgovor v živo ali prek Skypea.