Vaje za čuječnost – 3. vaja

BREZPLAČNIH 7 vaj čuječnosti za več veselja in miru

Preden vstaneš, si vzemi minutko, dve in ostani še za hip buden ali budna v postelji, Opazi svoj dih, prisluhni mu, sledi gibanju svojega prsnega koša in trebuha in občuti, kako je biti prebujen/-a v še en dan.

Nato si lahko zavrtiš še glasbo, kot je npr. spodnja in opazuješ, kako vpliva nate. Kakšen je tvoj dih? Kako občuti glasbo tvoje telo?

Youtube – Positive Energy Frequency Healing

Dih je eno močnejših orodij, ki jih imamo na voljo za umirjanje uma, miselnega toka in je ključen element joge in čuječnosti.

Pravilno dihanje nas poveže z energijo, ki je shranjena v solarnem pleksusu, kjer se nahaja eden ključnih energetskih centrov našega telesa  – manipura čakra.

Pod stresom ali zaradi prehitrega tempa življenja mnogo ljudi diha plitvo in ne izkorišča skrite energije, kar lahko vodi do utrujenosti in notranjega nemira.

Znanstveniki so v zvezi s tem prišli do zanimivih odkritij – poglobitev in zavedanje diha ima številne koristi na fizično in duševno zdravje:

  • ublaži anksioznost in depresivna občutja
  • stabilizira krvni pritisk
  • povišuje nivo energije
  • sprošča napetosti v mišicah, še posebej v vratu in zgornjem delu trupa
  • preprečuje stres in znižuje raven stresnega hormona, kortizola

(VIR: Brown, RP, et al. Sudarshan Kriya yogic breathing in the treatment of stress, anxiety, and depression:  part 1 – neurophysiologic model. J Altern Complement Med 2005 Apr;11(2):383-4.)

Vaja 3 nas torej povabi, da že zjutraj povežemo dih in telo, se sprehodimo čez telo, v mislih zabeležimo občutke in zadihamo!

Se želite prepričati, ali je svetovanje primerno za vas?

Prijavite se na BREZPLAČEN 30-minutni razgovor v živo ali prek Skypea.